calley homes design and build_edited.jpg

TAURANGA HARBOUR

HARBOURSIDE RENOVATION.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
HOY_2018_BOPCP_Regional_Supreme_QM
press to zoom
HOY_2018_BOPCP_Regional_Category_QM
press to zoom
1/1
tauranga builders dusk shoot exterior.jp
outdoor living Calley Homes Tauranga builders.jpg

RENOVATION

DETAILS.

Calley Homes won the 2018 Master Builders House of the Year Supreme Renovation for this harbourside home renovation. Originally a 1980’s “chillybin” house with plastered polystyrene exterior, the Calley Homes construction team transformed the home into a modern bungalow with a relaxed seaside vibe. 

The now renovated home is nestled on the edge of Tauranga Harbour at the end of a quiet cul-de-sac in the avenues. Its board and batten exterior is created with a a 35mm x 70mm batten detail and adds character reminiscent of a traditional seaside bungalow.  

 

Due to the original construction methods and materials used the home had become a leaker and so the home owners contacted Calley Homes to tackle a full renovation and make it the family home that they had dreamed of.

 

Stripping the home from top to bottom including all doors, joinery, cladding and the roof, the team began to deal with what was left. 

 

The team identified the level from the back of the house to the front side facing the harbour differed by 70mm. The existing roof lines also differed by 48mm.  This created a challenge with the renovation including the new extension to the existing floor plan. 

The challenge was to bring the existing concrete floor together with the newly poured concrete floor and transition the roofline heights to make the levels appear natural and seamless.  

The finish was achieved and the result is a stunning seaside bungalow with seamless connection between the indoors and the outdoors. The home has been rebuilt to take advantage of the views. The open plan living spaces open out to the Harbourside as does the master bedroom. 

 

The interior is packed with character details.  The old stove fireplace sits in the central living space, which has a feature barn door and highly polished salt and pepper concrete floors, that combine to give the home a relaxed and homely feel. Hardy Groove clad internal walls add a coastal vibe to many of the rooms and a traditional nautical colour palette completes the look. 

AFTER THE RENOVATION

BEFORE THE RENOVATION